Kansli: 063-77 93 90 Restaurang: 063-77 93 93 kansli@sbgk.nu

Kulturvandring

VÅR VACKRA GOLFBANA

  • LITE HISTORIA OCH LITE OM EN GOLFRUNDA

 

Storsjöbygdens GK

KULTUR OCH NATUR RUNT GOLFBANAN

 

På Europaväg 45 mellan Lockne kyrka och Brunflo viker Du in på Storsjöbygdens Golfbana. Efter att ha parkerat bilen värmer Du upp genom att gå den så kallade Haraldsbacken upp till receptionen och restaurangen. Genast möter Du den vänliga atmosfären vid klubbhuset. Vill du slå några övningsbollar ligger Driving Range och en stor puttbana alldeles bredvid första utslag.

Klubbhuset

Storsjöbygdens Golfbana är skapad av golfarkitekt Sune Linde, som har ritat flera golfbanor i Sverige. Den sträcker sig genom gammal odlingsmark och skogsområden. Flera bronsåldersgravar är bevarade utefter banan, som ligger mellan två sjöar Locknesjön och Storsjön. Om det finns någon nutida ”vildhusse” kan vi tipsa att Locknesjön ligger 25 m högre än Storsjön. Varför inte planera en ny 18-hålsbana på sjöbotten!

Gravplats hål 1Vid 1:ans green ligger Nordanbergshögen som är en gammal gravplats. Känner Du historiens vingslag? Du ser också några stora stenblock som kommit dit med inlandsisen.

Rastplatsmellan hål 2 och 3Vid rastplatsen mellan 2:ans par 5 och 3:ans korthål kan Du slå Dig ner och vila om du behöver. Du blickar då ut över en storslagen jämtbygd med Lockne kyrka, Locknesjön, Kastalen i Brunflo och en utsikt som sträcker sig flera mil.

En höjdare är att gå ut i tidig morgonstund då Locknesjön ligger blank och storspovens drillar ljuder över bygden. Apropå fåglar! Lägg märke till alla fågelholkar som klubben satt upp här och var. De cirka 90 holkarna är sponsrade av Jämtlands jaktvårdsförening. Får de månne hyresgäster till våren?

DassetBli inte alltför ledsen om Du hamnar i bunkern vid 4:ans green. Bollen har kanske borrat sig ner i en grop. Det är inte någon golfare som slarvat med krattan utan Jössehare som kan ha lekt i sanden eller kanske har råbocken hoppat ner med en mjuklandning.

På hål 5 runt green kan den uppmärksamme spelaren se orrspillning. Just där brukar den spela tidigt på våren. Där går också gärna Älgen Hälge över.

Vid hål 6 vänder vi näsan mot klubbhuset igen.

Kanske är hål 7 det vackraste och roligaste av våra 18 omväxlande och tuffa hål. Där har man även sett björn promenera över banan alldeles framför green. Men björnens spår är synliga på flera ställen. Var beredd på att ropa FOORE!!

 

1649935_570x393_scale_90

Lillbacken upp mot 8:ans tee kan stärka oss med smultron o hallon. Det hålet har knäckt många, men det bryr sig inte änderna om, som lugnt simmar vidare i dammen. Denna damm bevattnar hela banan och får i sin tur sitt vatten från Locknesjön.

Hål 9 bjuder Dig på ett stenröse som skiljer 1:an o 9:an. Även om Du hamnar bland stenarna och får det besvärligt så sänd en tanke till våra förfäder som kämpade med att lägga dem där! Njut istället av blåsipporna som på våren täcker hela sluttningen nedanför 9:ans green.

Utsikt från hål 10

Green på hål 18

Under en golfrunda finns det mycket som vittnar om vår historia.

Från flera hål blickar man gärna ut över Locknesjön med dess ständigt växlande skiftningar. Den är skyddad bland annat för sitt rena vatten och många kallkällor. Så sent som 1986 upptäcktes, tack vare sprängningar i urberget, att Locknesjön uppstått då en jättemeteorit slog ner för 450 miljoner år sedan. Det är alltså en kratersjö.

Detta är en stor sensation, inte minst bland geologer. Om en lika stor meteorit skulle dimpa ner idag skulle allt liv i hela Jämtland utplånas.

Men tack och lov är risken inte så stor eftersom det är endast en gång var tiotusende år någon plats på jorden träffas av en stor meteorit.

Man förstår vilken attraktion detta är och kanske denna unika plats skulle kunna utnyttjas mycket mer ur turistisk synpunkt, och locka hit green fee-gäster! Besök gärna vårt Meteoritmuseum två km från golfbanan vid tillfälle. Där får man uppleva ett animerat meteoritnedslag och se vackra mineraler från hela världen.

geohuset 024 En sten från rymden

Du har nu gått halvvägs. Även från 10:ans utslag ser man den vackra bygden som breder ut sig med byarna Lunne, Berge och Bodal klättrande uppe på åsen. Där tycks alltid solen skina!

Du ser Lockne kyrka vars klockor mäktigt ljuder över bygden. Det är väl egentligen en helt vanlig svensk kyrka exteriört, men dess läge vid Locknesjön är något alldeles extra. Det sägs att placeringen av kyrkan bestämdes efter en stock som sjösattes. Där den så småningom strandade skulle kyrkan byggas.

Den byggdes år 1793 och många av de utsmyckningar som finns är skulpterade av bygdens son J. Edler. Den gamla träporten är numera beslagen med kopparplåt, men under den skall det finnas en utsmyckning av två silversillar. Det påstås nämligen att man skall ha fiskat sill i Locknesjön, vilket skulle bevisa att dessa kom från en underjordisk förbindelse med havet. Sillarna är idag en så kallad Smäling, en liten sik vilken fiskas flitigt i sjön.

IMG_1192 Klubbmärke

Siklek Klubbmärke

 

Klubben tyckte det passade bra att även pryda vårt klubbmärke med dessa sikar, för att därigenom anknyta till bygden.

På högra sidan av 10:ans hål breder korthåls- tillika Discogolf-banan ut sig. Men vi går vidare över vägen där grusbilar kör. Se upp!

Hål 11 är ett snällt korthål och hål 12 ett kort par 4, men det är ganska knepig.

Framför green hål 13Vi går till hål 13.

Skärpning nu! Det gäller att få till ett rakt utslag för att inte hamna i ett besvärligt dike till vänster eller i skogen eller bunkern till höger.

Tallen på hål 14Går vi vidare på banan stöter vi på hål 14 på en stor tall mitt i bollriktningen till mångas förtret. Tänk då på att tallen faktiskt har stått där i 250 år och den bör hedras med en honnör varje gång man passerar! Den har varit med om en hel del, men den har förmodligen inte levt så farligt som nu på gamla dar. Nu utsätts den för en massa projektiler och dessutom för en del golfares mindre vänliga språk, då en del bollar träffar mitt i tallen och studsar tillbaka!

Historien berättar att just över detta hål drogs år 1879 en vattenledning till grannbyn Ede. Där fanns det gott om kallkällor som aldrig sinade. Då genomborrades 280 trästockar på 5 m längder och en sträcka på 1400 m blev till en vattenledning som försörjde byn i 50 år.

 

Hål 15 är ett ganska långt par 4 med ett svårt inspel på green om flaggan är placerad på översta nivån.

Green hål 15

Tee på korthål 16 ligger högt. För jägare är det ett bra rådjurspass, det är bara att hoppas att inga golfare är i vägen när råbocken skuttar över banan och jägaren står på pass under jaktsäsong!

Hål 17 är ett långt par 5 hål med en damm till vänster. Se upp, för dammen är magnetisk! Även bäcken till höger tar också gärna emot din boll.

När vi gått över vägen igen är vi framme vid hål nr 18.

på väg till hål 19

Längtansfulla blickar upp mot hål 19 !!

Det här par 4 hålet kan väl inte vara så svårt. Men varför går så många spelare och letar sin boll i skogen? Greenen är väldigt stor och i flera nivåer. Den är lätt att träffa, men det är svårt att putta! Beror det månne på att restauranggästerna sitter och iakttar en bara en liten bit bort? Applåder därifrån… Visst, det gick ju bra!

Äntligen kan du sätta Dig på 19:s sköna ”green” och må gott efter en härlig runda i vår vackra natur.

 

Skrivet av Harald / Gunilla

innovatörerna till banan